ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Εθνικός Κήπος
Περιήγηση
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας
Προσβάσεις
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Πληροφορίες - Ωράριο
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία - Αρχιτεκτονική
Αναπλάσεις
Υλικό για Εκπαιδευτικούς
Χώροι Πρασίνου / Αθήνα / Εθνικός Κήπος / Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής

Ο Εθνικός Κήπος διαθέτει παιδική χαρά, τεχνητή λίμνη και πολλά μονοπάτια ιδανικά για βόλτα με το ποδήλατο. Εντός του Κήπου λειτουργεί η Παιδική Βιβλιοθήκη, ενώ υπάρχει και Βοτανολογικό Μουσείο.

Παιδική ΒιβλιοθήκηΗ Παιδική Βιβλιοθήκη: ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1984 από το Υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός δικτύου Παιδικών Βιβλιοθηκών σε αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και μία αίθουσα μουσικής και προβολών. Όταν ξεκίνησε, στα ράφια της είχε μόνο 1.500 βιβλία, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 6.000. Το αρχικό σπιτάκι χτίστηκε το 1848 και το γραφείο-ησυχαστήριο («l’ hermitage») του Γάλλου κηποτέχνη Μπαρώ (Louis Bareau).

Δέχεται στο χώρο της παιδιά, σχολικές ομάδες παιδιών όλων των βαθμίδων, παιδιά με ειδικές ανάγκες, φοιτητές, σπουδαστές, μελετητές. Συνεργάζεται με διαφόρους φορείς και ομάδες που μπορούν να προσφέρουν στο χώρο της βιβλιοθήκης και στο περιβάλλον (Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF, Ελλάδα Καθαρή, περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων, συγγραφείς, εικονογράφους κ.λ.π). Συμμετέχεις σε εκδηλώσεις για το βιβλίο και σε προγράμματα που προάγουν το χώρο της βιβλιοθήκης και του βιβλίου. Κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα (Οκτώβριο μέχρι και Ιούνιο) πραγματοποιείται εκδήλωση για μικρά παιδιά συνεργαζόμενη με την Ομάδα «Παραμυθοσέντουκο», καλωσορίζοντας το μήνα που έρχεται με αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία μουσικής (δύο παραστάσεις: 11.30 και 12.30 το πρωί).

Η Βοτανολογική Συλλογή των ειδών του Κήπου που αυτήν την στιγμή επισκευάζεται και προσωρινά δεν λειτουργεί.

Τέλος, αξίζει να ρίξει μια ματιά κανείς στο ρωμαϊκό μωσαϊκό δάπεδο που βρίσκεται προς την πλευρά της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και ανακαλύφθηκε σε βάθος ενός μέτρου από το αίθριο μιας ρωμαϊκής έπαυλης, η συνολική του επιφάνεια είναι 400μ2 και μια μαρμάρινη σκάλα οδηγεί στο χώρο, αλλά και στο ηλιακό ρολόι που βρίσκεται μπροστά από τις Ουασιγκτόνιες στην κεντρική είσοδο από την Λεωφόρο Αμαλίας. Πρόκειται για έναν επικλινή μεταλλικό δείκτη στερεωμένο σε μαρμάρινη βάση στην οποία είναι χαραγμένες οι ώρες. Η σκιά του δείκτη, ανάλογα με τη θέση του ήλιου, δείχνει και τη σχετική ώρα.