ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Εθνικός Κήπος
Περιήγηση
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας
Προσβάσεις
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Πληροφορίες - Ωράριο
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία - Αρχιτεκτονική
Αναπλάσεις
Υλικό για Εκπαιδευτικούς
Χώροι Πρασίνου / Αθήνα / Εθνικός Κήπος / Νέα - Εκδηλώσεις
Το σχέδιο ανάπλασης του Εθνικού Κήπου παρουσίασαν Ν. Κακλαμάνης και Γ. Σγουρός

Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες για την αναμόρφωση του Εθνικού Κήπου με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Αθηνών, όπως ανακοίνωσαν χτες σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο Νομάρχης Αθήνας κ. Γιάννης Σγουρός, παρουσία του προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Κήπου κ. Γιάννη Κωστόπουλου και του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη.

Ο Νομάρχης Αθήνας Γ. Σγουρός και ο Δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης  Ο Νομάρχης Αθήνας Γ. Σγουρός και ο Δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης


Ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό του Κήπου, στο δύσκολο έργο συντήρησής του αλλά και στις προσπάθειες αναβάθμισής του μέσω της δενδροφύτευσης και της βελτίωσης του χώρου διαβίωσης των ζώων. Στην ομιλία του, ο κ. Ν. Κακλαμάνης επισήμανε πως μόνο μέσω της καθοριστικής συνδρομής της Νομαρχίας θα εξασφαλιστεί το μέλλον του Κήπου για την ανάπλαση του οποίου απαιτούνται τουλάχιστον 7,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γ. Σγουρός αναφέρθηκε στη διαχρονική σημασία του Εθνικού Κήπου και στην ανάγκη ανάπλασής του. «Για τη Νομαρχία της Αθήνας και για μένα προσωπικά δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη όταν ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, μου πρότεινε αυτό το έργο. Με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου επικυρώθηκε η πρόθεσή μας. Άλλωστε έχουμε στενότατη συνεργασία σε πολλά θέματα. Είναι έργο άμεσης προτεραιότητας γιατί διασώζεται ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της πόλης που συνδέεται με την νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Θέλω να τονίσω ότι οι μελέτες που θα εκπονηθούν για την ανάπλαση του Εθνικού Κήπου θα γίνουν από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών με τη συνδρομή σε εξειδικευμένα θέματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου», σημείωσε ο Νομάρχης.Εκπρόσωποι της Νομαρχίας και του Δήμου της ΑθήναςΣημειώνεται ότι στην εκπόνηση της μελέτης ανάπλασης θα συνδράμει ομάδα 14 καθηγητών του ΕΜΠ, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο πρύτανης Κ. Μουτζούρης, ο οποίος χαριτολογώντας τόνισε πως «ένα ίδρυμα 171 ετών, όπως είναι το ΕΜΠ, θα έρθει να βοηθήσει τον Εθνικό Κήπο, «ηλικίας» επίσης 170 ετών. Είμαστε δύο συνομήλικοι και θα συνεργαστούμε».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Κήπου αλλά και ως πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Εθνικού Κήπου, εστίασε στα έργα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια (π.χ. δενδροφυτεύσεις), υπογραμμίζοντας τη διαπαραταξιακή συνεργασία που υπήρξε και υπάρχει, όπως αποδεικνύεται και από τις αποφάσεις που λαμβάνονται ομοφώνως. «Επιδίωξή μας -τόνισε- είναι να αποκαταστήσουμε τον Κήπο και όχι να τον αλλάξουμε».

Πιο αναλυτικά τα έργα ανάπλασης που θα πραγματοποιηθούν είναι τα εξής: 

-  Περίφραξη του χώρου
-  Αντικατάσταση του υλικού των μονοπατιών με ειδικό χώμα
-  Εγκατάσταση φωτισμού
-  Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις διανομής
-  Υδραυλικές εγκαταστάσεις (δίκτυα διανομής ύδρευσης, άρδευσης, φρεάτια, βάνες ελέγχου, γεωτρήσεις κ.λπ.)
-  Εγκαταστάσεις αποχέτευσης
-  Εγκαταστάσεις καθαρισμού του νερού
-  Επιστρώσεις δαπέδων σκληρών επιφανειών όπως δρόμων, πλατειών κ.λ.π.
-  Ζωολογικός κήπος, συντήρηση κτιρίων, επέκταση παιδικής χαράς (μικρός σύγχρονος ζωολογικός κήπος, βοτανολογικό μουσείο κ.λ.π.).

  επιστροφή
 

«Το πάρκο παραμένει στην μνήμη μου όσο κανένα άλλο πάρκο που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου. Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά ένα πίνακα ή ονειρεύεται, να βρίσκεται σε έναν τόπο που όμως δεν μπορεί όμως ποτέ να πάει», έγραψε ο Χένρυ Μίλλερ (Henry Miller) για τον Εθνικό Κήπο το 1939.