ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Εθνικός Κήπος
Περιήγηση
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας
Προσβάσεις
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Πληροφορίες - Ωράριο
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία - Αρχιτεκτονική
Αναπλάσεις
Υλικό για Εκπαιδευτικούς
Χώροι Πρασίνου / Αθήνα / Εθνικός Κήπος / Νέα - Εκδηλώσεις
Δημοσίευμα της εφημερίδας «LIFO»: «Best of parks» του Σταύρου Διοσκουρίδη

Ο συντάκτης της εφημερίδας «LIFO», κ. Σταύρος Διοσκουρίδης, ρωτά και καταγράφει τον κατάλογο με τα καλύτερα πάρκα της Αθήνας. 

 

Αναλυτικά το δημοσίευμα έχει ως εξής:

FLOWER POWER

Best of parks


Ο Σταύρος Διοσκουρίδης ρώτησε και έφτιαξε το πραγματικό Τop 10 των πάρκων της Αττικής.


Εθνικός Κήπος (Σύνταγμα)
Σχεδιάστηκε το 1838 από τον κηποτέχνη Μπαρό. Μαζί με το Ζάππειο, έχει συνολική έκταση 160 στρέμματα. Ενδείκνυται για βόλτες, πικνίκ για ένα ρομαντικό απόγευμα, ταΐζοντας τις πάπιες.


Οικολογικό Πάρκο Ιλίου «Αντώνης Τρίτσης» (Ίλιον)
Aπό τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής, με συνολική έκταση 1.000 στρέμματα. Θεωρείται ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στην πρωτεύουσα. Ήταν βασιλικό αγροτεμάχιο και η αξιοποίησή του ξεκίνησε το 1987.Πεδίον του Άρεως
Δημιουργήθηκε το 1934 με στόχο να τιμηθούν οι ήρωες της επανάστασης. Η έκτασή του είναι 277 στρέμματα, αν και ο Πανελλήνιος Γ. Σ. και η οδός Μουστοξύδη έχουν φάει λίγο από το «μπόι» του. Περισσότερο ακούγεται για τα «ατοπήματά» του παρά για τις δροσερές πρασινάδες του.


Άλσος Ελληνικού Στρατού (Γουδή)
Οι στάβλοι του Ελληνικού Στρατού από το 19ο αιώνα και μετά. Σήμερα, στα 335 στρέμματά του φιλοξενούνται ένα μεγάλο μέρος της συλλογής γλυπτών της Εθνικής Πινακοθήκης, ένα αμφιθέατρο και οι φυλακές όπου οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν οι Έξι το 1922. Ανοιχτό από τις 9 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.Λόφος Φιλοπάππου (Θησείο-Κουκάκι-Πετράλωνα)
Ένα δάσος μέσα στην πόλη. Πλούσια πανίδα με σπάνια είδη από χελώνες και πάνω από 120 διαφορετικά είδη πουλιών. Στα συν το υπέροχο πλακόστρωτο του Πικιώνη και το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη.Διομήδειος Κήπος (Χαϊδάρι)
Ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φημίζεται για την πλούσια συλλογή λουλουδιών από όλο τον κόσμο που έχουν ριζώσει στα 1.500 στρέμματά του. Είναι ανοικτός στο κοινό από τις 8 το απόγευμα μέχρι τις 3 το μεσημέρι.Άλσος Βεΐκου (Γαλάτσι)
Πρόσφατα το χαρακτήρισαν το πιο pop πάρκο της Αθήνας. Έκταση μεγαλοτσιφλικά, του οποίου η δημόσια «καταπάτηση» ξεκίνησε από το 1980. Διακόσια πενήντα έξι στρέμματα, ανοιχτό 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα και είναι επίσης από τα πιο κατάλληλα για αθλοπαιδιές.Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας
Γνωστό για τις συγκλονιστικότερες οπαδικές συρράξεις αφού γειτονεύει με το γκρεμισμένο πια γήπεδο της ΑΕΚ. Η πρώτη δεντροφύτευση στα 480 στρέμματά του έγινε το 1914. Μέχρι το 1997 είχε αρκούδες και λιοντάρια στον υποτυπώδη ζωολογικό του κήπο.


Άλσος Παγκρατίου
Τα 25 πιο εγκαταλελειμμένα στρέμματα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Αποτελεί το νέο πεδίο μάχης οικολόγων και τοπικών αρχόντων. Το άλσος μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής, αφού δημιουργήθηκε το 1902 από τον τότε δήμαρχο Σπύρο Μερκούρη.


Άλσος Νέας Σμύρνης
Το στολίδι της περιοχής, μετά την πλατεία και τον Πανιώνιο. Αποτέλεσε το πρώτο έργο στον οικισμό το 1924, όταν υπουργός Γεωργίας ήταν ο Α. Παπαναστασίου. Έχει και ποδηλατοδρόμιο. Λειτουργεί από τις 6 μέχρι τις 11 το βράδυ.

 

Πηγή: εφημερίδα LIFO

  επιστροφή
 

«Το πάρκο παραμένει στην μνήμη μου όσο κανένα άλλο πάρκο που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου. Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά ένα πίνακα ή ονειρεύεται, να βρίσκεται σε έναν τόπο που όμως δεν μπορεί όμως ποτέ να πάει», έγραψε ο Χένρυ Μίλλερ (Henry Miller) για τον Εθνικό Κήπο το 1939.