ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ | ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Εθνικός Κήπος
Περιήγηση
Γενική Παρουσίαση
Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας
Προσβάσεις
Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής
Πληροφορίες - Ωράριο
Νέα - Εκδηλώσεις
Ιστορία - Αρχιτεκτονική
Αναπλάσεις
Υλικό για Εκπαιδευτικούς
Χώροι Πρασίνου / Αθήνα / Εθνικός Κήπος / Αναπλάσεις

Ανάπλαση 2005-2006

Από το 1854 που ολοκληρώθηκε η βασική φύτευση του Κήπου η βλάστηση συμπληρώθηκε ή ανανεώθηκε πολλές φορές, με τελευταία το 2005- 2006. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2002, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ, πραγματοποιήθηκε μερική ανάπλαση του Κήπου που αφορούσε όμως τεχνικά έργα, κλαδεύματα δένδρων- θάμνων και λίγες φυτεύσεις.

Τον Οκτώβριο του 2005, το ΝΠΔΔ «Δήμος Αθηναίων- Εθνικός Κήπος», συνέταξε κηποτεχνική μελέτη ανανέωσης- επαναφύτευσης πολλών τμημάτων και κυρίως αυτών, που παρουσίαζαν μεγάλα κενά και έντονη υποβάθμιση. Στόχος του προγράμματος ήταν η ανανέωση στους υπάρχοντες νεραντζιώνες, που αποτελούν ιστορικές συστάδες του Kήπου, αλλά και η συμπλήρωση των δενδροστοιχιών με τις Ουασινγκτόνιες στην είσοδο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Aμαλίας και τις κουτσουπιές από την κεντρική λίμνη έως την είσοδο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Την περίοδο αυτή προετοιμάσθηκαν συστηματικά οι χώροι και φυτεύτηκαν 1.042 καλλωπιστικά δένδρα, θάμνοι και αναρριχώμενα.

Ανάπλαση 2008-2009

Σε εξέλιξη βρίσκεται ανάπλαση του Κήπου με τη φροντίδα του Δήμου Αθηναίων. Το έργο περιλαμβάνει ηλεκτροφωτισμό, δημιουργία προγράμματος καθαρισμού και συντήρησης, δημιουργία προγράμματος φύτευσης εποχιακών φυτών, διαμόρφωση χώρων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ολοκλήρωση των φυτοτεχνικών παρεμβάσεων.

 

«Το πάρκο παραμένει στην μνήμη μου όσο κανένα άλλο πάρκο που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου. Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά ένα πίνακα ή ονειρεύεται, να βρίσκεται σε έναν τόπο που όμως δεν μπορεί όμως ποτέ να πάει», έγραψε ο Χένρυ Μίλλερ (Henry Miller) για τον Εθνικό Κήπο το 1939.